Sağlık

İlk dişler çıkar çıkmaz diş fırçalama alışkanlığı kazanılmalıdır.

Uzmanlar, çocuk diş hekimliğinin sağlıklı diş gelişimi ve bakımına odaklanan bir süreç olduğunu ve bu sürecin anne karnında başlayıp çocukluğa kadar devam ettiğini söylüyor.

Çocuk Diş Hekimi Doç. Prof., ilk dişler çıkar çıkmaz diş fırçalamaya başlanması gerektiğini belirtti. Dr.Barış Karabulut, İlk diş hekimi ile 3 yaşında, yani ağızda 20 adet süt dişi tamamlandıktan sonra görüşmeniz tavsiye edilir.” söz konusu.

Doç. Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Barış Karabulut, çocuk diş hekimliğinin önemine dikkat çekerek sürecin detaylarını anlattı.

Diş sürmesi çocuktan çocuğa değişir.

Doç. Barış Karabulut, çocuk diş hekimliğinin anne karnında başlayan bir süreç olduğunu belirterek, “Süreç anne adaylarıyla başlar, doğum sonrasında oluşabilecek durumlara karşı bilgilendirilir ve hazırlanır. Diş çıkarma dönemi çocuklarda alt kesici dişlerin sürmesiyle başlar. Bazı ailelerde bu dişlerin gecikmeli çıkması nedeniyle panik yaşanabilmektedir. “Bu süreç çocuktan çocuğa değişir.” söz konusu.

Diş hekimi ile ilk görüşme 3 yaşından itibaren olmalıdır.

Doç. Prof., ilk dişler çıkar çıkmaz diş fırçalamaya başlanması gerektiğini kaydetti. Barış Karabulut, “Bu noktada çocukların tükürmeleri tam olarak yerleşmediği için dişlerini diş macunu olmadan ya da yutulabilen bebek diş macunu ile fırçalamaları öneriliyor. İlk diş hekimi ile 3 yaşında, yani ağızda 20 süt dişi tamamlandıktan sonra görüşmeniz tavsiye edilir.” dedi.

Diş muayeneleri düzenli olarak yapılmalı

Doç. Prof., çocuğun ortama alışması için ağrısız, şikayetsiz bir şekilde diş hekimine gitmesinin önemli olduğunu da anlattı. Barış Karabulut, “Bu, çocuğun ileride ağrı şikayetiyle geldiğinde yaşayabileceği endişe, endişe ve bilinmezliklerden ziyade daha uyumlu ve neşeli olmasını sağlayacaktır. Çocuklar her zaman bilinmeyenden korkarlar, dolayısıyla bir ortama ilk kez geldiklerinde tedirgin olurlar. Ayrıca ağrı şikayetiyle geldikleri takdirde işlemler onlar için çok daha karmaşık ve korkutucu olabiliyor. Bu nedenle ailelerin her zaman rutin denetimleri planlamaları ve denetimleri sistemli bir şekilde yürütmeleri öneriliyor.” söz konusu.

Doç. Barış Karabulut ayrıca çocukların, ağrı ya da çürük dişin gelişmesini beklemeden, rutin kontroller için diş hekimlerine, özellikle de çocuk diş hekimlerine gelmelerini önerdiğini söyledi.

 

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Hakkında:

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin deneyimli ekibinin akademik gücüne dayanarak, uzman diş hekimleri ile kişiye özel ağız ve diş sağlığı hizmetleri sunmaktadır. İlgi, bilgi ve tecrübeyi tek çatı altında buluşturan, SGK anlaşmalı Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde; Protez, diş eti hastalıkları, çene cerrahisi, çocuk diş hekimliği, endodonti ve ortodonti gibi birçok farklı branşta tam teşekküllü hizmet sunulmaktadır. Otizm ve gelişim geriliği gibi özel hasta gruplarına yönelik diş tedavileri de tam donanımlı ameliyathanede genel anestezi altında yapılmaktadır. Ayrıca yaşlılara yönelik yarık dudak damak, konuşma bozuklukları ve diş estetiği konusunda da hizmet verilmektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu