Haber

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener canlı yayında soruları yanıtladı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimle ilgili “Şu anda aldığımız bilgilere göre Sayın Erdoğan bu seçimi 14 Mayıs’ta yapacak. Bunu ne zaman öğreneceğiz? Bu kararın 10 Mart’ta alınması gerekiyor.” söz konusu.

Fox TV’nin canlı yayınına katılarak soruları yanıtlayan Akşener, felaketin kader olduğunu ancak felakete dönüştürmenin “ihmal, hata, eksiklik, beceriksizlik, beceriksizlik” olduğunu söyledi.

1999 yılında Kocaeli, Gölcük merkez, Yalova, Sakarya, Bolu ve Düzce’ye gerçek eksende İstanbul’u ciddi anlamda sarsan bir deprem olduğunu hatırlatan Akşener, bu depremin yıkıntılarından bir şeyler inşa etmeye çalıştıklarını, eksikliklerin giderildiğini ve hatalar bireyler ve politikacılar tarafından anlaşıldı. .

Bugün kendi kendini yönetenlerin 2002’de iktidara geldiklerini ve 21 yıldır görevde olduklarını belirten Akşener, 2017’den sonra “parti başkanlığı denen, her şeyin bir kişinin kararına bağlı olduğu bir sisteme” geçildiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kişinin kararına bağlı olduğu için çok hızlı ilerlemesi gereken sistemin bürokratik kararsızlığa neden olduğunu biliyorduk ama çok kötü biliyorduk, ben bunu bu depremde gördüm. İnsan karar veremiyor. bunca hata beceriksizlik beceriksizlik ciddilik var ama şu da var.Tek adam sisteminin aksine hızlı alınması gereken kararlar alınamıyor kimse bilmiyor orda bürokrat hareket etmez deniliyor yukarıdan talimat yok.”

Meral Akşener, 1999 depreminden sonra Kocaeli’nde yaşayan ailesinin yanına gittiğini, Belediye Başkanı, Vali, hükümet ve muhalefet milletvekillerinin bir araya gelerek neler yapabileceklerini konuştuklarını anlattı. Bu süreçte iktidar ve muhalefetin birlikte çalıştığını belirten Akşener, şunları kaydetti:

“Sayın Erdoğan’ın yerinde ben olsam, sabah 08.00’i geçmemek şartıyla tüm siyasi partilerin genel başkanlarını, en azından Meclis’te grubu olan partilerin başkanlarını arardım. , ve onları özel ofislerine davet edin, ‘Arkadaşlar ne yapalım?’ Ondan sonra aynı küçücük Kocaeli’de orası bize daha dar bir alandı, o bölgede yapılan bütün işleri biz üstlenirdik.Artık böyle olmadığı için 2009’da Sivil Savunma Kanunu kaldırıldı. Görevler inanılmaz yüksek ama hazırlık var mı? Hayır.”

Sahadaki “asker sayısı”nın 1999 Marmara Depremi ile karşılaştırılması

Akşener, 1999 Marmara Depremi’nin ikinci gününde kilometrekareye düşen asker sayısının 0,69 olduğunu savunurken, 6 Şubat depremlerinin ikinci günü olan 8 Şubat 2023’te bu rakamın 0,03 olduğunu savundu.

Akşener, “AFAD’ın son 14 aydır yeterli malzeme alamadığının, bunun bütçesinden diğer kurumlara yapılan transferler nedeniyle yeterli mali kaynağın bulunmamasından kaynaklandığının” kendilerine bildirildiğini belirtti.

“Orada hepimizin parasıyla ekipman alınıyor, buraya ekipman getiremiyorsunuz. AFAD depo kayıtlarında görünen ancak deprem bölgesine usulüne uygun teslim edilmediği bilinen 19 bin 859 seyyar tuvalet. Hanımlar benden istediler. 7 gün üst üste her gün bir yere gittim.Örneğin durum çadır falan bahis için geçerli Özgeçmişlerine ulaşılan 65 AFAD İl Müdüründen sadece 15’i yer bilimleri, inşaat ve inşaat lisans eğitimi almış. sağlık bilimleri, arama kurtarma hizmetleri ile doğrudan ilgili.Bu 15 il müdürünün hiçbiri deprem bölgelerinde çalışmıyor.38’inin Anadolu Üniversitesi olduğunu ve bu il müdürlerinin birçoğunun örgün eğitimden değil açık öğretimden mezun olmasını önemsiyoruz. İİBF’den mezun oldular.”

İYİ Parti’den 16 milletvekili ve genel başkan yardımcısının bölgeye giderek il ve ilçe teşkilatları ile oradaki üyelerden bilgi aldıklarını ve bunları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bakanlıklara ilettiklerini kaydeden Akşener, “Bir AFAD müdürü ilde.Yerine yetişemediğini anladık.Sonra bir vaka çalışması,AFAD müdürü aradılar.Yardım etsinler izin aldık gizli iş değil AFAD Müdürü izin veremedi Kaymakamdan, valilikten karargâhtan hiçbir şey yapmadan. Bunlar için saraydan bir kişi birer birer arandı.” söz konusu.

“Bu seçim kesinlikle 18 Haziran’da olmalı”

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, depremlerin ardından gündeme gelen “Seçim ertelensin mi ertelensin mi?” Görüşü sorulduğunda şöyle dedi:

“O zaman dedim ki ’14’üne yetişemeyebilir. Alan büyük görünüyor. 1 milyon 700 bin kişinin göç ettiği bilgimiz var. Bunun 3 milyona ulaşacağı söyleniyor. 18 Haziran’da seçim olmalı. Bunun bir tereddüte dönüşmesi bile gerçek değil. Hala aynı noktada duruyorum. Şimdi aldığımız bilgilere göre Sayın Erdoğan 14 Mayıs’ta bu seçimi yapacak. Onu da ne zaman öğreneceğiz?” Bu kararın 10 Mart’ta alınması gerekiyor.”

6’lı masada başkan adayı konusu

Meral Akşener, “2 Mart’ta Millet İttifakı yeniden masada buluşacak. 2 Mart’ta Türkiye ne öğrenecek?” Kendi konutlarında bir araya geldiklerinde cumhurbaşkanı adayının nasıl ve hangi usulle belirleneceği konusunda çalışma yapılması talebi üzerine bunun yollarını ve sistemlerini konuştuklarını söyledi.

Akşener, 13 Şubat’ta yapmayı planladıkları ancak ertelenen toplantıda yapacaklarını netleştirip kamuoyu ile paylaşmayı planladıklarını ancak adayla ilgili bir kararlarının olmadığını belirtti.

“Bunun formülünün 2 Mart’ta yapacağımız toplantıda kesin olarak tartışılacağını düşünüyorum çünkü bu konuda hızlı karar almamız gerektiği için söyleyeceğim. 14 Mayıs ise süreç 2,5 ay. .Adını ne zaman öğrenirsin bilmiyorum.Gerçekten başka arkadaşlar adına konuşmak doğru değil.

Aday belirlemek için geç kalınmadığını vurgulayan Akşener, “Önünüzde kaç isim var?” Onun sorusu “Bilmiyorum” dır. diye cevap verdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının gündeme gelmesi durumunda bir liderin böyle bir kararda tereddüt etmesi durumunda nasıl bir tablo ortaya çıkacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

“Kılıçdaroğlu Bey adayın ortak seçileceğini kendisi beyan etmiştir. CHP’de Bülent Kuşoğlu Hanım’ın Hande Fırat Hanım’a verdiği bir açıklama var. Bu tablo Kılıçdaroğlu Hanım’ın adına kurulduğunu anlatan bir şey. aday olmadığını ve aday olmaması durumunda tablonun bozulacağını belirterek, “Bu bir onaylamama değildi. Muhasebeden sorumlu genel başkan yardımcısı Bülent Kuşoğlu Bey’in Kılıçdaroğlu Bey’e çok yakın bir insan olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu kabul edilen bir durumsa ben bu 6’lı masanın liderleri olarak, biz masada otururken gücümüzü, gücümüzü birleştirip 13’üncü Cumhurbaşkanı’nı seçeceğimizi söyleyebilirim. O halde rol uğruna kurulmuş bir masa olacak, bu tartışmadan uzak, noterlik görevi yapan bir masadır. Bildiğim kadarıyla bu tablo noter görevi görmeyecektir. Öyle değil. Buradaki çelişki kısmı aslında bizimle ilgili değil.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu