Brezilya’dan Çin’e uzanan yeni dünyanın hedefi olan dedolarizasyon mümkün mü?
Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerine sahip ülkeler Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyetitarafından yaratıldı BRICSYeni dünya düzeninde büyük önem taşımaktadır. Brezilya Devlet Başkanı Lula Pekinziyaret edin ve Çin lideri Xi JinpingOnunla birlikte verdiği mesajlar, bu yeni sistemin güçlü bir vaadiydi.
lula, BRICSgrup dolar ticaretinde alternatif bir para birimi arayacak “Her gece kendime şu soruyu soruyorum: Neden tüm ülkeler ticaretlerini dolara dayandırmak zorunda? Neden kendi para birimimizle ticaret yapamıyoruz? Altın standardı ortadan kalktıktan sonra doların (rezervin) para birimi haline gelmesine kim karar verdi?Fişlerini kullandı.
2011-16 arası Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in ‘BRICS bankası’ olarak da bilinen Yeni Kalkınma Bankası (NDB)Ataması münasebetiyle düzenlenen etkinlikte konuşan Lula, şunları söyledi: “BRICS bankası gibi bir banka neden Brezilya ile Çin, Brezilya ve diğer BRICS ülkeleri arasındaki ticareti finanse edecek bir para birimine sahip olamıyor? Bugün ülkeler kendi para birimleriyle ihracat yapabilecekken, ihracat yapmak için dolar kovalamak zorunda.”söz konusu.
lula, BRICSBankanın IMF’yealternatif olabileceğini söyledi.
BRICS nasıl bir yapıdır?
Yüksek büyüme oranları, küresel sistemdeki potansiyel güçler ve bölgesel dinamikler ile öne çıkan konumları, BRICS ülkeleri; Dünya yüzeyinin dörtte birinden fazlasını kaplar, 3 milyardan fazla insanı (dünya nüfusunun yüzde 40’ını) temsil eder ve dünya ekonomisinin yüzde 23’ünden fazlasını oluşturur. BRICS ülkeleri AvrupaVe Amerika’nın Kendi kontrolünde olan sistem yerine daha adil bir uluslararası sisteme ulaşmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda BRICS ülkeleri 2050Dünyanın önde gelen ekonomileri olarak tanımlanmak da önemlidir.
BRICS ülkeleri Türkiye’ninyakın işbirliği yaptığı ülkeler olarak dikkat çekiyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018’de Johannesburg’da10. yapıldı BRICS Zirvesi’neaile fotoğrafına katılım ve Türkiye’nin bu birlikteliğe verdiği önem.
İran’dan BRICS’yaVe Arjantin’inAyrıca bazı ülkeler de üye olmak istiyor.
Aynı zamanda, bu ülkeler yerel para birimleriyle ticaretlerini artırmaktadır. Bu bağlamda Çin para birimi ‘renminbi’ (yuan) öne çıkıyor Geçen ayın sonunda Rusya ve Çin bu konuda başı çekti. Brezilyaile Çincedoları baypas etmek, ticari ve finansal işlemleri doğrudan yürütmek için anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Çinceson dönemde Suudi Arabistangibi birçok ülke ile yerel para birimleri ile ticaretini artırarak dolarsızlaştırmasüreci çalıştırıyor.
‘Yuanı ticarette kullanma çabaları var’
Peki bu süreç bize ne anlatıyor? Konunun en bilgili isimlerinden biri. Garanti BBVA Bank Shanghai Baş Temsilci Noyan Rona Sputniksöylenmiş.
Rona, bire bir Dışişleri Bakanlığı Asya Masası’nda Çin Bölge Uzmanıolarak çalıştı Şanghay Başkonsolosluğukonsolosluğun açılışından 2,5 yıl sonra kurma misyonunu üstlendi Konsolos Yardımcısıburada çalıştı
Noyan Rona’yanazaran Çin’inonyıllardır yuan konvertibilitegeçiş aşamasında dolarTaahhüdü azaltmayı hedeflediğini belirterek, şunları söyledi:
‘Yuan, Brezilya’nın döviz rezervinde ikinci sırada’
Noyan Ronayuanın küresel durumunu şu şekilde özetledi:
‘Yuan Çinli şirketlerin Türkiye’deki para transferlerinde kullanılabilir’
Peki, Türkiye için buradaki fırsatlar nelerdir? Türkiye BRICS’e katılabilir mi?Rona’nın açıklamaları şöyle:
‘İyi bir proje sunmak şartıyla yatırım yaratabiliriz’
rona, “Çin’de iki değerli banka var. Biri Generation and Road girişimi kapsamında kurulan Asya Altyapı Yatırım Bankası’na 2,5 milyar dolar ile hissedarıyız. İster bu banka olsun, ister BRICS’in Yeni Kalkınma Bankası olsun, her ikisine de uygun projeler sunabilirsek, bu bankalara öncelik verdikleri alanlarda proje ile gidersek kredi almamız mümkün olacaktır. Ama proje bazlı kredi veriyorlar. Menkul kıymetlere yatırım olacağını sanmıyorum. Çünkü her iki banka da doğrudan yatırım ve projelerle ilgileniyor. Buradan doğru bir proje ortaya koyarsak yatırım yapabiliriz” dedi.ekledi.